Contact

Notulen 2021

Notulen Algemene Ledenvergadering 18 september 2021
Fort Giessen, aanvang 14.00 uur
                       
Aanwezig 38 leden.
6 leden hebben zich afgemeld.

Tijdens de vergadering is er koffie/thee met worteltaart. De wortels zijn afkomstig uit de strokenteelt in de struikwaard, net als de boeketten met bloemen die op de tafels staan. Taart en bloemen zijn verzorgd door Margo.

1. Opening      
Jaap opent de vergadering om 14.00 uur en begint met een in memoriam voor Johan Koekkoek die 3 mei 2021 is overleden. Als bestuurder hebben we geen officieel afscheid kunnen nemen in 2021, maar we hebben hem wel een Liber Amicorum aangeboden op 25 oktober 2020.

   

De herinnering die Jaap zelf schreef voor dit boek draagt hij voor en we houden daarna een minuut stilte.  
Voor Johan zullen er langs het Johan Koekkoekpad bij het fort dit najaar 3 notenbomen geplant worden door de drie besturen waar hij actief voor was (Altenatuur, ANE en Kringloopcentrum Altena) in samenwerking met Brabants Landschap. Daar zal ook het bankje neergezet worden dat de Brabantse Milieufederatie hem heeft aangeboden in verband met de Casimir Milieuprijs die hij in maart 2021 in ontvangst  heeft mogen nemen.

2. Notulen
De notulen van de ledenvergadering van 18 februari 2020, gepubliceerd in het Altenatuurtje 113, pagina 26 t/m 30, worden vastgesteld zonder aanmerkingen. Deze notulen werden nog gemaakt door Johan. Daarin zijn ook de jaarcijfers van 2019 gepubliceerd, die toen werden opgesteld door Margo.

3. Kort jaarverslag van de secretaris
Margo, die in september 2020 het secretariaat heeft overgenomen van Johan, geeft aan de hand van foto's een terugblik op 2020. Er zijn veel lezingen en activiteiten niet doorgegaan door de beperkingen die Corona ons oplegde. Ondanks dat, is er ook heel veel wel doorgegaan:
  • 3-1-2020 eindejaars plantenjacht
  • Realisatie Faunatoren Dussen
  • Bestuursvergaderingen (online)
  • Contacten met gemeente, waterschap en andere organisaties, veelal online
  • Vergaderingen van werkgroepen veelal in de open lucht
  • Weidevogelbescherming in kleine groepjes
  • Uilenbescherming
  • Aardappels uit de struikwaard; opmaat naar het strokenteeltproject
  • Vleermuizenmonitoring
  • Praktisch werk door de beheercommissie
  • Planteninventarisatie, eenmalig met 3 personen
  • Realisatie van het natuurinclusief-pakket door NIA in samenwerking met gemeente Altena
  • De uitgave van het boek 'Biodiversiteit in kaart' de rijke natuur van Altena; 1500 exemplaren
  • Aanbieden van het boek bij de gemeente
  • Afscheid van Johan als bestuurder; aanbieden Liber Amicorum
  •  
4. Financieel jaaroverzicht 2020/begroting 2021 door de penningmeester
Erik vertelt dat hij het penningmeesterschap heeft overgenomen van Margo, die een overzichtelijke administratie heeft overgedragen waarmee hij direct aan de slag kon. Erik geeft een korte toelichting op de jaarcijfers en de balans (de jaarcijfers worden bij dit verslag gepubliceerd). Hij vraagt aandacht en ideeën voor het flinke bedrag dat Altenatuur op de spaarrekening heeft staan om er goede dingen mee te doen voor natuur en milieu.





In 2022 willen we de contributie via automatische incasso gaan regelen. Met inmiddels 530 leden is het een behoorlijk karwei om de inkomende contributie te registreren.

Door de ANBI-status van Altenatuur is het mogelijk de contributie en eventuele extra donaties af te trekken bij opgave van inkomstenbelasting. Er is een vraag over de  extra donaties, vragensteller ziet ze niet terug in de jaarcijfers. Dat klopt, Erik heeft dat afgelopen jaar niet bijgehouden en alles onder contributies geschreven. Voor 2021 zijn ze wel begroot en worden ze apart geregistreerd.

5. Verslag kascontrolecommissie
Bart Verkade en Gerarda van Breugel hebben de kas gecontroleerd. Ze willen vragen aan de ledenvergadering om Erik decharge te geven voor de boekhouding van het afgelopen jaar, en deze voor het volgende jaar zo voort te zetten. Bart heeft enkele adviezen voor het weergeven van de balans van de vereniging zodat de cijfers duidelijker worden gepresenteerd, dit najaar gaan ze er samen een keer voor zitten.
We danken de kascontrole commissie hartelijk en vragen voor de controle van de jaarrekening van 2021 een nieuw 2e lid voor de commissie als opvolger van Bart.
Gerarda van Breugel zal volgend jaar de kas controleren samen met Karin Zegwaard.

6. Bestuursverkiezing
Wouter van Rijsbergen en Jaap van Diggelen zijn aftredend en herkiesbaar en zetten hun functie in het bestuur voort.
Jan Willem den Besten wordt aan de leden voorgesteld als toetredend negende bestuurslid. Hij loopt inmiddels al een tijdje mee met het bestuur, maar dat is nu officieel.
Heel fijn dat we nu een voltallig bestuur hebben van 9 personen, het is nodig, want er is veel te doen.
 
7. Rondvraag
Jorine Captein vraagt aandacht voor het project 'Land van ons'. Zijn er al meer leden actief hierin en is het een idee om er met Altenatuur iets mee te gaan doen?
Een aantal leden geeft aan hieraan reeds deel te nemen. Er is zeker interesse vanuit de vereniging en we willen graag in de komende ledenvergadering uitgebreider het gesprek hierover met de leden voeren.

Jaap vraagt Nel Bouman om naar voren te komen. Nel heeft aangekondigd haar taak als beheerster van de bar tijdens lezingenavonden, na 30 jaar, over te willen dragen. Ze wordt heel hartelijk bedankt voor deze geweldige inzet. Jaap leest de oproep uit het Altenatuurtje van 30 jaar geleden voor, waarop zij toen positief reageerde. Ze heeft het altijd met veel plezier gedaan en daarbij ook een groot deel van de lezingen kunnen volgen. We konden altijd op Nel rekenen, slechts 1 of 2 maal heeft ze zich in al die jaren afgemeld.
Nel krijgt een mooie bos bloemen uit de pluktuin van Waardhuizen (van Oudheusden, waardhuizen 32 te Waardhuizen), door Margo samengesteld.


Coby van Diggelen gaat de taak van Nel overnemen, ook weer heel fijn (aanvulling secr.).




8. Sluiting.
Jaap dankt iedereen voor zijn aanwezigheid en nodigt ons allen uit om buiten in de zon de middag voort te zetten op de info-markt. Op het Fortterrein zijn tentjes en tafels opgesteld waar (werkgroep)leden en bestuur uitleg geven over wat ze doen, wat hun plannen zijn en waar ze hulp van andere leden voor zoeken.