Contact

TIPS

  • help de egel de winter door


foto: Saxifraga

Wanneer de buitentemperatuur onder de 10°C duikt, wordt het voor een egel moeilijk om genoeg voedsel te vinden om actief te blijven. Daarom gaat hij in winterslaap van oktober/november tot maart of april. Om energie te sparen gaat een egel in de 'stand-by' modus: dat betekent dat hij overgaat op een trage ademhaling, een lage lichaamstemperatuur (van 1 tot 5°C) en een verminderde stofwisseling. Ondanks zijn zuinigheid verliest een egel toch nog zo'n 30% van zijn lichaamsgewicht.
Een egel slaapt niet de hele winter onafgebroken door. Zelfs tijdens een strenge winter wordt hij al eens wakker om op pad te gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zijn nest niet warm genoeg is en hij op zoek gaat naar een beter bed. Vaak worden egels ook gewekt door (over)ijverige tuiniers die de tuin of de schuur opruimen. In beide gevallen kun je hem een handje helpen door een geschikte slaapkamer aan te bieden. Een egel maakt zijn nest van droge bladeren, en dat liefst onder een haag, een hooimijt, een houtstapel of een ander rommelig hoekje. Wie van zijn tuin een egelhotel wil maken, doet er dus goed aan om niet te veel op te ruimen. Je kunt bijvoorbeeld snoeihout aan de rand van je tuin laten liggen in plaats van het naar het milieupark te brengen. Of een hoop van bladeren maken. Je kunt hem natuurlijk ook helpen met een kant-en-klare nestkast uit de dierenwinkel.

 
  • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften


De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.
 
 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.
 
 
  • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.