Contact

Natuur-en landschapsbeheer 40 jaar

02-12-2020
Natuur-en landschapsbeheer viert in 2020 ook feest. Of het nu gaat om uitgestrekte akkers, kleine natuurelementen als bosjes, poelen en grienden het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap werkt daaraan al 40 jaar. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer verbetert al die jaren, sinds 1980 de kwaliteit van ons landschap.

De vele vrijwilligers zijn daarbij van cruciaal belang. In Noord-Brabant zijn inmiddels 3.000 vrijwilligers die zich jaar op jaar richten op bescherming van het landschap, uilen, weide- en akkervogels, erfvogels, vleermuizen en steenmarters. Daarbij zijn de boeren en agrariërs van groot belang omdat veel maatregelen plaats vinden op hun land.

Een feestelijk bijeenkomst om stil te staan van het 40-jarig jubileum is helaas door de Corona maatregelen niet mogelijk. Een aantal filmpjes waar de medewerkers van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer uitleg geven over wat ze doen, zijn op de website van Brabants Landschap te vinden.

Jaap van Diggelen, voorzitter van Altenatuur, verraste de landschapsvrijwilligers op 28 november 2020 in de griend in Waardhuizen met een smaakvolle attentie. De vrijwilligers ontvingen een zak biologische pannenkoekenmix. Het Brabants streekgraan voor deze mix is verbouwd in de Struikwaard en door de molenaars van de ronde stenen stellingmolen De Twee Gebroeders in Aalburg vermalen tot meel. Voor Kees Kraaij een wel erg bekende verpakking. Kees is vandaag in de griend actief met het opbossen van afgezaagd griendhout. Kees is samen met de andere Liniewerkers actief is geweest met het vullen, inpakken en etiketteren van dit pannenkoekenmix. Kees heeft voor deze mooie en smaakvolle actie meer dan 3.000 etiketten geplakt.Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer gaat de komende jaren door met het goede werk met ondersteuning van alle vrijwilligers met als doel 'Samen voor een natuurrijker Brabant'.Rob Mulder.