Contact

Strokenteelt; 1500 kolen in Giessen en Almkerk!

03-09-2020
Strokenteelt kolen Struikwaard en Campus; groeiseizoen 2020.
De agro-natuurbeheergroep van Altenatuur en Brabants Landschap heeft samen met de deelnemers aan het 'strokenteeltptoject' per gezin ruim 40 kg aardappelen kunnen oogsten op de akker in de Struikwaard.
Op het akkertje bij fort Giessen en op de akker van de Campus aan de Laagt te Almkerk zijn eind april 1500 door de Campus opgekweekte kolen gepoot in stroken tussen andere planten zoals Luzerne en Goudsbloemen. Voor niet alle kolen hadden we aan het begin van het seizoen al  een afnemer. Alle leden van de beheergroep hebben in de zomer enkele malen een rijpe spitskool geoogst. Ook zijn er al kolen over de toonbank van de boerderijwinkel van Gabrielle en Rens Kolf aan de Bloemweg in Almkerk gegaan. Zij bieden de volledig biologisch geteelde kolen te koop aan. Dat het op deze manier van telen al zo snel mooie natuurdoelen realiseert is heel bevredigend te noemen.Zo bracht een Bruine Kiekendiefkoppel een tweetal jongen groot op een Luzerneakker van Rens in polder achter Uppel alwaar ook de patrijzen het goed doen.

Op de Campus zijn we getuige geweest van de aanwezigheid van 10 rupsen van de Koninginnepage in een strook met winterwortelen.De rijpe kolen, die nog geen afnemer gevonden hebben, vinden nu hun weg naar de voedselbank.
Mocht u geïnteresseerd zijn in het 'Burger-Boeren strokenteeltproject' voor 2021 laat het ons weten via een van de volgende email-adressen:

Jos Schenkeveld josschenkeveld@hotmail.com
of
Johan Koekkoek johan@koek2.net