Contact
Platbuik

Zeer geslaagde Negentiende Natuuurwerkdag

05-11-2023
Voor de negentiende keer organiseerde Altenatuur op 4 november een werklocatie van de landelijke Natuurwerkdag (NWD). Met vereende krachten werden wilgentakken opgebost in de griend langs de Wijde Alm bij Uitwijk.

In totaal werkten 21 volwassen en 9 kinderen waaronder 7 leden van scouting Loevestein uit Woudrichem mee. In één ochtend werd zo al het hout wat in de weken voorafgaand aan de NWD van de wilgenstobben was gezaagd, opgeruimd. Daarmee is ongeveer twee-derde van de 0,4 ha klaar voor de volgende groeicyclus van 3 jaren.
Door de driejarige-cyclus van groei en afzetten van het hout, blijft de griend in stand. Het eerste jaar na afzet krijgen allerlei planten licht om weer te groeien en bloeien, waaronder de dotterbloem. In het tweede en derde jaar groeit de griend tot een dicht bos waarin veel vogels kunnen broeden. Op de vochtige bodem leven padden, kikkers en salamanders. Er scharrelen ook muizen die weer voedsel vormen voor de wezel. Zo wordt er een heel voedselweb met veel biodiversiteit in stand gehouden. In de holletjes in de wilgenstobben broeden winterkoning en matkop.
Het werk was gereed rond twaalven, net voor de regen begon. Onder twee shelter-tentjes genoten de deelnemers vervolgens van een heerlijke lunch! We kijken terug op een gezellige en zeer geslaagde natuurwerkdag (zie foto's). Dank aan alle vrijwilligers!

   

   

   

  

   

   

   

   

   

Foto's van Margo van Beem, Arie van Dijk en Tineke Kraaij

Hierna is in de infographic te zien hoeveel deelnemers er landelijk meededen.
Altenatuur werd via Jaap van Diggelen bedankt voor haar deelname.Terug naar Home