Contact

Vliegenzwam, paddenstoel van het jaar 2022

01-10-2022
De vliegenzwam is misschien wel mooiste paddenstoel maar zeker de bekendste van Nederland. En nu valt hij ook nog in de 'prijzen'.

Paddenstoel van het jaar 2022

De vliegenzwam is gekozen tot Paddenstoel van het jaar 2022. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV) wil samen met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV), IVN Natuureducatie en Waarneming.nl zoveel mogelijk vindplaatsen van de vliegenzwam in kaart brengen.

Op 24 september, tijdens de Europese Dag van de Paddenstoel, was de aftrap van deze publieks­inventarisatie. In 1991 en 2000 waren er ook al tellingen rond de vliegenzwam.  Door het nu te herhalen is het mogelijk om de data te vergelijken en te zien hoe het gaat met de vliegenzwam in Nederland.
Vliegenzwammen gedijen bijvoor­beeld goed op wat schralere zandgrond van onder meer bermen en lanen. Maar het zal interessant zijn om te zien of de toename van stikstof­verbindingen, een vorm van kunstmest die zorgt voor een voedselrijkere bodem, invloed heeft op waar de vliegenzwam tegenwoordig groeit en in welke dichtheden."
Ook is de vliegenzwam tot Paddenstoel van het jaar 2022 uitgeroepen om mensen meer te betrekken bij paddenstoelen. Bijna iedereen kent de vliegenzwam, dus het is een goede soort om mensen zo te enthousiasmeren voor padden­stoelen.


foto: Jan van Haaften

Gedurende de hele nazomer en herfst kan iedereen op zoek gaan naar de Vliegenzwam. Waar komt die paddenstoel voor? Wanneer worden er in 2022 al Vliegenzwammen gevonden? Ook voor 24 september is er al naar Vliegenzwammen gekeken. Iedereen kan meedoen. Geef je waarneming door op waarneming.nl! Dit is een speciaal ontworpen invulformulier.

Klik hier voor meer informatie over de inventarisatie.