Contact

NEDERLANDSE VLEERMUIS VERSPREIDT GEEN CORONA-VIRUS

06-02-2020
Vleermuizen die in Nederland voorkomen, dragen geen corona-virus bij zich. Afgelopen zondag (01-02) vertelde viroloog Wim van der Poel, professor aan de Wageningen Universiteit, hier over in Vroege Vogels (BNN/Vara).

Hoefijzerneus de schuldige?
De uitbraak van het virus zou allemaal begonnen zijn op een dierenmarkt in de Chinese miljoenenstad. De kans is groot dat het virus overgedragen is door een hoefijzerneus, een vleermuizensoort die veel voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië. Die soort komt niet in Europa voor. De wetenschappers denken dat het virus een tussengastheer heeft gehad: het is mogelijk van hoefijzerneuzen overgesprongen naar een andere diersoort die op wilde dierenmarkten in China wordt verhandeld. Via die dieren is het virus bij mensen terechtgekomen. Inmiddels besmetten mensen elkaar. 

Franjestaart   foto: Rob Koelmanfranjestaart  foto: Rob Koelman (www.bnnvara.nl/vroegevogels)

Nederlandse vleermuis niet besmet
In Nederland zijn ook geen gevallen bekend van mensen die ziek werden na contact met vleermuizen. Dat zeggen deskundigen van de Zoogdiervereniging en het ErasmusMC, die vragen kregen over de relatie tussen vleermuizen en het nieuwe corona-virus. Het corona-virus is een zoönose, een virus dat van dier op mens kan worden overgedragen.
In Nederland worden de twintig soorten vleermuizen al jaren getest op eventuele virussen. Twee soorten, de meervleermuis en de laatvlieger, kunnen hondsdolheid, ook een zoönose, overbrengen op mensen. Maar dat kan alleen na een beet of na aanraking met de blote handen. De deskundigen adviseren daarom om nooit een vleermuis zomaar op te pakken. Rondfladderende vleermuizen op zolder of in de kruipruimte van een huis of in de tuin kunnen geen kwaad.

Bron: ANP