Contact

Pannenkoeken smullen!

24-05-2020
Nu kun je, door pannenkoeken te eten, de patrijs helpen! Hoe gaaf is dat!!! Lees snel verder!
Pannenkoeken smullen en de bedreigde patrijs helpen!
Brabants Landschap werkt samen met haar pachters, Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur, de Liniewerkers en biologische Molen De Hoop en heeft het streekproduct 'patrijzen-pannenkoekenmix' ontwikkeld.
Eén pak pannenkoekenmix (500 gram) is te bestellen via het hierna volgende emailadres: patrijspannenkoek@gmail.com. Een pak kost  €3,00 exclusief eventuele verzendkosten. Tot 10 pakjes zijn de verzendkosten €6,75. Het is ook mogelijk de mix te kopen op momenten dat Fort Giessen is opengesteld voor een lezing of andere activiteit van Altenatuur. De mix is dan verkrijgbaar in de koffieruimte bij de bar.

                 
Meer info
De 'patrijzen-pannenkoekenmix' is een mix op basis van biologische spelt (meel met zemelen & bloem) afkomstig van akkers uit akkerbouwgebieden waar beschermingsprojecten voor de patrijs worden uitgevoerd. Op en nabij deze akkers worden gevarieerde gewassen geteeld en bovendien kruidenrijke randen, heggen, keverbanken en bloemenblokken aangelegd en beheerd. Dankzij deze maatregelen is er jaarrond voldoende geschikt leefgebied voor de patrijs en andere boerenlandvogels. Het gaat slecht met de patrijs. Zo'n 95% van de populatie in de jaren '60 is inmiddels verdwenen. Verschillende organisaties zijn begonnen met beschermingsprojecten. Zo ook Brabants Landschap in onder andere de Struikwaard en de Oude Doorn (demonstratiegebied Interreg-project PARTRIDGE). Met de aankoop van dit product draagt u bij aan de bekendheid en de bescherming van de patrijs, maar daarmee ook van andere boerenlandvogels zoals de gele kwikstaart en de veldleeuwerik. De opbrengst van het product zal worden besteed aan biotoopverbeterende maatregelen voor deze akkervogels. 

Het biologisch geteelde graan wordt geoogst door pachters van Brabants Landschap. Zij staan een deel van de opbrengst af voor het maken van pannenkoekenmix. De spelt wordt na de oogst gepeld door een extern bedrijf. Vervolgens maalt de biologische molen De Twee Gebroeders (Sven & Gerard) uit Wijk en Aalburg de spelt tot bloem en meel. Hier wordt ook de mix gemaakt met een optimale verhouding tussen het meel en de bloem (SKAL gecertificeerd). Het vullen, inpakken en etiketteren van de zakken mix gebeurt door vrijwilligersclub 'de Liniewerkers'. Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur zorgt voor de verkoop en de facturering. De mix wordt ook verkocht in Molen De Hoop in Veen en in de winkel van de Vogelbescherming in Zeist.