Contact

Agenda : - Historische rivieren in Altena

Categorie: Lezing
Data:
27-10-2021
20:00 - 22:30
Locatie: Fort Giessen, Giessensesteeg 2, 4283 HP GiessenLet op!

Aanmelden was verplicht maar kan niet meer want de zaal is volgeboekt.Historische rivieren in Altena, wat is er in het landschap nog van te zien? 
Dit onderwerp wordt op deze avond door Bas van Andel belicht. Ooit waren er in Altena rivieren groter, langer en belangrijker dan wat er nu nog over is, denk bijvoorbeeld aan de Alm of de Dusse. Er is in het recente verleden onderzoek gedaan naar waar die rivieren lagen. Het bleek dat er volop rivieren van oost naar west liepen. Ze kwamen Altena binnen bij Sleeuwijk, Rijswijk (2x), Giessen, Andel, Aalburg, Genderen, Drongelen. Wie er oog voor heeft, kan in het landschap die voormalige  rivieren herkennen, ook als ze al duizenden jaren geleden dichtgeslibd zijn.Tijdens de lezing kijkt Van Andel een kleine 10.000 jaar terug. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: welke rivieren hebben we zoal gehad in de streek; wat betekenden die rivieren voor hun omgeving en voor de mensen en wat kun je nu nog in Altena's landschap zien van of vanwege die geheel of deels verdwenen rivieren?
Van Andel maakt gebruikt van historische en moderne kaarten en van veel foto's van bijzondere plekken in het huidige landschap. De liefhebbers van ons landschap komen dus volop aan hun trekken. Speciaal voor de liefhebbers van flora en fauna zal Van Andel ook nog enkele historische wetenswaardigheden over onze natte natuur van vroeger presenteren. Toegang gratis voor leden en belangstellenden.
Bas van Andel schreef over dit onderwerp het boek: 'Water en Altena door de eeuwen heen'. Het is op deze avond te koop voor 25 euro.