Agenda : - Het nieuwe boeren in Altena

Data:
24-03-2022
20:00 - 22:00
Locatie: 't Dijkhuis, Kerkstraat 4, Giessen (parkeren naast de kerk)

Bijeenkomst Altenatuur: (aanmelden verplicht)
Het nieuwe boeren in Altena
 
Donderdag 24 maart: 't Dijkhuis, Kerkstraat 4, Giessen
Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, pauze 21.00 uur, einde 22.00 uur
 
Vijf jaar geleden gaven we een stand van zaken van nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en de natuur. Vernieuwing begon toen langzaam op gang te komen. Inmiddels is er een aantal agrariërs dat het roer helemaal om heeft gegooid. Drie hiervan vertellen er vanavond over. Daarnaast is er door Altenatuur een project strokenteelt opgezet in de Struikwaard waar nu al voor het 3e jaar ruim 40 huishoudens aan mee doen. Ook is er veel belangstelling voor voedselbossen en agro-forestry. Een nieuwe werkgroep van Altenatuur probeert er concrete stappen in te zetten. De gemeente Altena is met een verkennend project bezig om te komen tot een circulair voedselsysteem.

Het nieuwe boeren gaat niet vanzelf. Er wordt veel gepionierd, het proces gaat met vallen en opstaan maar er zijn wel concrete resultaten. Interessant is wat het voor de bodem, het water en de flora & fauna doet.
 
Daar gaat deze avond over. In het eerste deel enkele verrassende inleidingen en in het tweede deel discussie en verder uitdiepen van de initiatieven. Op het einde van de avond gaan bezoekers een stuk wijzer naar huis en zullen zeker geïnspireerd zijn om ook hun deel aan een betere aarde bij te dragen.
De drie inleiders zijn:
  1. Willem Groenenberg, biologische circulaire landbouwer, lid biohuis bestuur en samen met zijn broer eigenaar van Landgoed Kraaiveld. Werkt in samenwerkingsverband in Altena samen met Straver en Jagtenberg 400 ha en 250 koeien
  2. Meeuwis Millenaar, boerenlandvogelboer die zijn koeien de deur uitdeed en nu experimenteert met nieuwe landbouw op zijn 50 hectare land.
  3. Simone Koekkoek, een vernieuwende agrarisch ondernemer en bouwkundige die robots inzet om gewassen te telen.
Alle drie bewegen ze mee met de natuur, gebruiken ze geen kunstmest en geen pesticiden. Ze passen nieuwe technologische en natuurkennis toe. Ze treden landelijk en internationaal naar buiten: in Floriade 2022, Bionext en Partridge.
Hoe doen ze het? Is het economisch haalbaar? Is het geen greenwashing? Wordt de bodem, het voedsel, de natuur en de lucht er beter door? Zijn ze voortrekkers voor andere boeren in Nederland en daarbuiten? Bestrijden ze de CO2-uitstoot? Werken ze met schone energie?

Vanwege de onzekerheden over corona is het van belang om je op te geven voor deze bijeenkomst. Stuur een mailtje naar gooflies@ziggo.nl als je aanwezig wilt zijn. Misschien wordt het ook mogelijk om de avond on-line te volgen.